Myös EU on ottanut kantaa protesteihin. Kiina tuomitsee jyrkästi kaikki yritykset vaikuttaa Hongkongin tilanteeseen.

Sadat protestoijat murtautuivat viime yönä Kiinan erityishallintoalueen Hongkongin tärkeimpään hallintorakennukseen. Protestoijat töhrivät Hongkongin parlamenttia vastaavan lainsäädäntöelimen päärakennuksen seiniä ja rikkoivat irtaimistoa. He muun muassa maalasivat suuren salin seinällä olevan Hongkongin tunnuksen mustaksi.

Hongkongissa vietettiin erityishallintoalueen Kiinalle luovuttamisen vuosipäivää. Vuosipäivä kerää perinteisesti kymmeniä tuhansia mielenosoittajia. Päivän aikana sadat tuhannet ihmiset osoittivat mieltään myös kiisteltyä lakiesitystä vastaan, mikä mahdollistaisi rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Suurin osa protestoijista poistui rakennuksesta noin tunnin valtauksen jälkeen ja viimeisetkin ennen Hongkongin poliisin asettamaa määräaikaa keskiyöllä. Hongkongin poliisi hajotti lainsäädäntörakennuksen liepeillä olleet viimeisetkin mielenosoitukset keskiyön jälkeen kyynelkaasua käyttäen.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam piti lehdistötilaisuuden neljältä yöllä Hongkongin aikaa. Hän totesi olevansa pöyristynyt protestoijien toiminnasta ja tuomitsevansa ne jyrkästi. Lamin mukaan liikkeellä oli kaksi eri mielenosoitusta, joista toinen oli rauhallinen ja toinen väkivaltainen. Hänen mukaansa väkivaltaisiin protesteihin osallistuneet joutuvat vastuuseen teoistaan.

Euroopan unioni otti illalla kantaa protesteihin. Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini julkaisi myöhään illalla lausunnon, jossa hän muistutti suurimman osan Hongkongin protesteista sujuneen rauhallisesti. Lainsäädäntörakennukseen murtautui vain pieni osa mielenosoittajista, joten on entistä tärkeämpää välttää ylilyöntejä tapahtumiin reagoitaessa ja löytää ratkaisu neuvotteluiden kautta.

Euroopan unionin lausunto annettiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun Kiinan presidentti Xi Jinping kertoi G20-kokouksessa pitämässään puheessa haluavansa edistää aktiivisesti pitkään jäissä olleita Euroopan Unionin ja Kiinan välisiä vapaakauppaneuvotteluja.

Kiina on toistuvasti korostanut, että Hongkongin kysymys on Kiinan sisäinen asia, joihin muilla mailla ei ole oikeutta vaikuttaa. Kiina tuomitsee jyrkästi kaikki yritykset vaikuttaa Hongkongin tilanteeseen. Viimeksi maanantaina Kiinan ulkoministeriön tiedottaja kehotti Isoa-Britanniaa vetäytymään asiassa.

Ison-Britannian ulkoministeri ja tällä hetkellä maan pääministerin paikasta kilpaileva Jeremy Hunt kertoi Sky-televisiokanavan haastattelussa, että hän ymmärtää protestoijien toimintaa. Hänen mukaansa Kiinan presidentti Xin täytyisi antaa Hongkongin olla kuin se on.

Hunt korosti myös Kiinan ja Ison-Britannian solmiman yhteislausunnon tärkeyttä. Lausunto allekirjoitettiin, kun Hongkong luovutettiin Ison-Britannian alaisuudesta Kiinalle vuoden 1997 heinäkuussa. Tällöin Kiina lupasi vaalia yhden maan ja kahden järjestelmän periaatetta, mikä takaa Hongkongille erityishallintoaseman.

Myös Taiwanin ulkoministeri Jaushieh Joseph Wu ja Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi twiittasivat tukensa Hongkongin protestoijille.

Samaan aikana kun osa mielenosoittajista murtautui lainsäädäntöelimen rakennukseen, pidettiin satojen tuhansien osallistujien mielenosoitus, joka sujui pääasiassa rauhallisesti. Progressive Lawyers Groupin Jason Ng kertoi Kauppalehdelle Hongkongissa osallistuneensa mielenilmaukseen, joka keräsi järjestäjien mukaan yli 500 000 osallistujaa.

Hänen mukaansa ihmiset haluavat edelleen osallistua mielenilmauksiin, sillä Hongkongin hallintojohtaja Lam ei ole vetänyt kiisteltyä lakiesitystä pois tai aloittanut tutkintaa Hongkongin poliisin toimista.

”Lisäksi meillä oli kaksi lakiesitykseen liittynyttä kuolemantapausta, kun kaksi nuorta naista päätyi itsemurhaan saadakseen vaatimuksensa kuuluviin. Ihmiset halusivat mennä tänään kaduille heidän muistokseen.”

Sunnuntaina lainsäädäntöelimen rakennuksen luona koko päivän kestäneitä protesteja Ng analysoi niin, että kansalaisilla on eri tapoja ilmaista turhautumisensa.

”Jotkut osallistuvat rauhalliseen marssiin, kuten me teimme tänään. Toiset ajattelevat, että aggressiivisempi taktiikka tuo muutoksia politiikkaan. Mielenosoittajat eivät ole yksittäinen ryhmä.”

Article originally appeared in Kauppalehti on 2 July 2019.