身體健康真係好緊要。

回想以前我仲係細路嘅時候,為咗自己嘅興趣成日都捱夜。當時無論係屋企人定係朋友都話:「捱夜對身體唔好,第日你就知!」講還講,細路邊會聽咁多呢啲嘢吖,於是捱下捱下,開始多咗感冒,一個月睇幾次醫生。到後來情況係有改善嘅,但係身體差咗就係差咗,於是認識我嘅人都知道,我好易病。

個問題係,出嚟做嘢,捱夜嘅機會唔會少過以前,而病又係一個大忌。試諗下如果有單審訊進行緊,其中一邊律師代表病咗,令到審訊要延期,大家都會難做。所以我見過有大狀打打下官司病咗,都一樣頂硬上,上庭果陣飲多兩杯熱水,返chambers就即刻食藥再準備官司,第日繼續上庭。真係見到都戥佢辛苦……

當然,幾小心避免都好,如果真係病得嚴重,我相信大家係會理解嘅。有次上庭見到有leading counsel話佢嘅junior病咗無法出現,並且代表佢表示抱歉,當時法官都好貼心咁講咗句祝佢早日康復。

不過,唔好話影響上庭,生病本身都唔係一件好事。身體差就自然搞到心情都差,狀態唔好又點樣好好生活呢?有個前輩都語重心長咁同我講過,得閒就做多啲運動,同埋注意下飲食,因為佢就見過有朋友人到中年患上重病嘅不幸經歷。而家佢自己都唔怠慢,會好有規律咁做運動,而且真係唔食任何高鹽高糖高脂肪嘅食物。

我慢慢明白到,原來人喺對任何事情負責之前,先要對自己身體負責。身體健康唔係淨係一句祝福語,而係我哋向前邁進嘅動力。於是我而家都提多咗自己注意健康,郁多啲、食清啲,希望遲啲可以同人哋講,我真係好耐都無病喇!

藍天柳 @ 法政巴絲

法政「巴絲」-法律界的「巴打」和「絲打」。不知絲襪奶茶,配以豆腐火腩飯,會是怎樣的味道?當浪漫的男人,遇上活潑的女孩,又會擦出甚麼樣的火花?讓法律界的朋友一起來,同大家赤裸裸 gossip 呢行嘅八卦趣事。

 

原文載於二零一八年八月十八日《蘋果日報