當講呢句嘢嘅人都要痞監,你就估到,作為平凡人的我,喺假期前後,仲要咁鬼凍,要幾掙扎先起到身返工。

返工,就好似睇電影。

一齣好戲,你啱啱睇完第二次,已經急不及待睇第三次,越睇越有味道。

一齣爛戲,你最多頂25分鐘,跟著你會無故去廁所,跟著你好想割凳,或者打爆個芒。

好戲超難得,睇十套片都未必睇到齣好嘅。爛戲常常有,不過既然係爛,就可以隨時撇。

最慘係大部份片,既唔算精彩,又唔算太爛,總之就係中規中矩,無乜厘頭,冇乜意思,但又未使割凳。你唔覺唔覺,坐下坐下,無無聊聊,咁就睇完齣戲。之後問番你有乜感想,你話唔知。問你好唔好睇,你話麻麻。唯一肯定發生過嘅,係你用咗100分鐘睇完齣戲。

呢個就係我每日返工嘅寫照。

咁當然,返工係有錢收。喺律師樓返工,銀両唔少,仲好似有啲身份、地位。但大家彷彿忘記咗,最重要嗰樣嘢,時間係有限嘅。

每個人嘅追求唔同。有人鍾意睇驚嚇片,刺激腎上腺素上升。有人鍾意溫情片,講求人情味。有人鍾意懸疑片,動下腦筋。有人鍾意開懷大笑。有人鍾意略有所思。每個人喺唔同階段,追求嘅嘢亦唔同。後生時,鍾意睇驚嚇片,驚嚇你唔死;老咗睇番啲溫情片,平平淡淡,但又言之有物。不過,既然得100分鐘,何必睇齣連你都認為無聊嘅戲呢?

咁又當然,你買飛之際,係以為自己揀咗齣啱睇嘅戲。啲影評呀、身邊嘅朋友呀,仲大力推薦。你唔入到戲院,都唔知齣戲咁樣樣。但如果睇咗25分鐘,知道搭錯船,就要即時醒覺。

人生係有限公司,冇人保證你有第二個100分鐘。揀齣──你睇完唔會後悔嘅電影,搵份──你真心想番嘅工作,係我衷心希望自己能做到嘅嘢,亦係我由衷希望大家喺新嘅一年能做到嘅事。

套用我最喜愛電影《月黑高飛》(Shawshank Redemption)其中一句經典對白:「Remember Red, hope is a good thing, maybe the best of things, and no good thing ever dies.」祝福大家心想事成。

叫我豆豉 @ 法政巴絲

法政「巴絲」-法律界的「巴打」和「絲打」。不知絲襪奶茶,配以豆腐火腩飯,會是怎樣的味道?當浪漫的男人,遇上活潑的女孩,又會擦出甚麼樣的火花?讓法律界的朋友一起來,同大家赤裸裸 gossip 呢行嘅八卦趣事。

 

原文載於2017年12月30日《蘋果日報