台灣大選後與朋友閒談,傾開蔡英文凍蒜總統,說蔡是讀法律 的,之後仲發覺馬英九陳水扁都係讀法律的。朋友再Google 下,發覺奧巴馬克林頓林肯總統印度聖雄甘地等通通都係律 師……講到呢度,朋友話要輕鬆啲轉一轉話題,問我知唔知點 解咁多法律人同律師鍾意從政,我拿拿聲話「知」。之後, dead air。

我心諗,你問我點解,我知條鐵咩。但係「我見過,我真係見 過」梁家傑、余若嶶、李柱銘喎……

Dead air之後唯有由朋友來話俾我知點解。佢話其中原因可能 係而家周街都係律師,律師揾唔到好􏰀做,咪試下其他發展, 於是就去做下官員、做下議員丶做下總統咁囉。我覺得都好有 可能。未計大律師單係香港現時事務律師就有近一萬個,每年 仲有好多法律畢業生源源不不絕咁投入市場,學歷仲越來越 高,競爭越來越大。律師啲工時又長,壓力又大,咁辛苦頂唔 住試下做其他嘢唔出奇。朋友聽完話唔信,佢話律師應該「食 得鹹魚抵得渴」,走去從政一定有其他原因。

咁朋友繼續講,話律師從政會唔會係為興趣?為⺠請命?為伸 張正義?我話YES,真‧佩服鄰近經濟強國的維權律師。佢哋 雖然唔可以話係從政,但係佢哋都係為社會為公義冒險發聲同 堅持信念。再諗下,呢個原因似乎又唔係肯肯定喎,解釋唔到 講嗰啲「You are not even a fxxxing Chinese」、「政治有時 會超越法律」、「提司法覆核是想攞彩」嘅律師係點為公義為 ⺠請命喎……

俾我話就梗係為咗貪靚啦!正所謂「相由心生」,從政(尤其 係做官之後)「條例內容一啲都唔清楚」唔係􏰁點,最緊要係 老公會讚自已越來越靚㗎喎!!!正呀!!!

朋友覺得我都離哂譜嘅,問我自己嗰行嘅嘢,講來講去都無個 理由講得通嘅?我話我成日要公務外訪,一個月又要睇30幾 本書,放題真係好正。

唔該,攪咗半日,我哋誤會哂成件事囉。真‧原因同鍾意睇毛 記分奬禮嘅原因有咩分別啫。點解律師咁鍾意從政?鍾意嘅人 自然明白點解鍾意,唔鍾意嘅人就永遠都唔會明白人哋點解鍾 意㗎啦!

(撰文:Scotia Sze@法政滙思;圖片來源:蔡英文、馬英 九、奧巴馬及梁家傑fb)

所有博客及專欄文章只代表作者本人意見,並不代表本報立場。

(原文載於 2016 年 1 月 28 日《852郵報》)